Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Japán kertek

|

Japánban nagy kultúrája van a japánkerteknek vagy más néven a nihon teien-nek. A kertek nyugalmat, békességet árasztanak. Amikor az emberek kicsit ki akarnak szakadni a városok nyüzsgéséből, pihenni akarnak egy kicsit vagy elmerülni önmagukban, meglátogatnak egy japán kertet, ezek számos helyen megtalálhatóak. Nyilvános parkokban, magánkertekben vagy különböző szentélyek mellett alakítják ki őket. Több változata is létezik, ilyen a hagyományos, a sziklakert és a teakert típusú, ahol tea szertartásokat is szoktak végezni. Páratlan látványt nyújtanak különleges növényeikkel, csobogóikkal. Ezek mind hozzájárulnak, hogy egy stresszesebb napot magunk mögött hagyjunk és önmagunkra figyeljünk.

A japán kertekben kialakíthatnak egy vagy több kerti tavat halakkal, kis vízeséseket, csobogókat. A víz állandó mozgásban van, így ezek a részek a folytonosságot szimbolizálják. Hangját hallgatva ez még inkább segíti ellazulásunkat, a természet ősi hangját kölcsönzi, csak úgy, mintha egy valódi erdőben sétálnánk. Ezek a kertek hiába mesterségesen kialakítottak, végigjárva természetes békére tud lelni. Közel érezhetjük magunkat a természethez, nincs bent modern technológia, nincsenek zajok, minden lassan a maga idejében történik, nem sürgetve, ezért is szeretik sokan.

Általánosan elmondható, hogy pár kötelezően megtalálható elem lelhető fel a hagyományos japán kertekben, mint a kis tó szigettel és összekötő híddal, kőlámpások, tradicionális teaház. Ahol nem megoldható a víz használata valamilyen formában, ott hullámokba gereblyézett kavicsokkal vagy homokkal szimbolizálják az víztükröt. Szökőkutat viszont nem tartalmaznak az eredeti, hagyományos kertek, de patakokat igen, amik kanyargósan csordogálnak lefelé.

A különlegesebb alakú köveket, legyenek azok kicsik vagy nagyobbak, egymásra pakolva rendezik el és nem borulnak le, mert bonyolult egyensúlyban vannak egymással. Nagyon érdekes látványt nyújtanak ezek az alkotások, megfejthetetlen hogyan sikerül őket egymásra helyezni. A japán legendák szerint ráadásul a köveknek lelkük van, így azokkal tisztelettel bánnak, fontos helyeket hangsúlyoznak ki velük, de mindig páratlan számban helyezik őket csoportba.

A kertek növényvilága igen gazdag, gyakoriak a japán fekete fenyők, melyből bonsai fa is nevelhető, bambuszok, örökzöldek, mohák, juhar fák, páfrányok. A juhar fák nagyon szép kompozíciót mutatnak évszakonként más-más színű leveleikkel.

Több kontinensen is megtalálhatóak már a japán kertek, köztük Magyarországon is van több látogatható, Szentendrén, Budapesten, Nyíregyházán és Szegeden. Országunk botanikus kertjeiben előszeretettel alakítanak ki japán kerteket, mert nem csak a hely és növényvilág adott hozzá, a gyönyörűen kialakított részek újdonságot is hoznak ezekbe.

Könnyen megtetszenek bárkinek a japán kertek, hiszen ki ne akarna otthonra egy saját kis zen oázist, ahol bármikor relaxálhat. Mi magunk is kialakíthatunk ilyen zöld részt saját kertünkben, de bátran kérhetjük szakember segítségét is hozzá. Számtalan módon rendezhetünk el kerti elemeket, csak a fantáziánk szab határt. Ezeknek az ötleteknek a megvalósításához ma már nagyon széles választék található meg kertészeti üzletekben, webáruházakban. Akár pár kattintással otthonról kényelmesen válogathatjuk és szerezhetjük be kerti dekorációnkat. Különböző dekor kövekkel területeket különíthetünk el akár, szobrokkaldekorációs figurákkaldíszíthetünk bármilyen virágos kertet, patak és tóépítő elemeket helyezhetünk el, kerti tavat alakíthatunk ki és a hozzá szükséges felszereléseket szerezhetjük be. Meglévő bokrainkat, nagy lombos fáinkat alakzatokba nyírhatjuk. Gyorsan, könnyedén már egy két elemmel hangulatosabbá varázsolhatjuk udvarunkat. Nagyobb kövek lerakásával ösvényt készíthetünk amit éjszakákra különböző kis hangulat világításokkal, kerti lámpákkal világíthatunk meg. Ezekhez ma már áram sem kell, napközben amikor süt a nap feltöltődnek, így költséghatékonyak is lehetünk. Minél több fajta és méretű növényzettel érdemes dolgozni, hogy kertünket sokoldalúvá tegyük.

Érdemes tehát belevágni bárkinek, hogy saját kertjében is megtalálható legyen egy kis nyugalom sziget. Nem kell pontosan minden szabályt követnünk, az a fontos hogy mi magunk jól érezzük magunkat. Sokszor már az ezekkel járó kialakítási folyamatok energiával tudják fel tölteni az embert, az ötletelés, növény válogatás igazán jó szórakozást nyújthat a család apraja, nagyja számára.

Webáruházunkban is számos elem megtalálható: kavicsoksziklakerti kövekjárólapok, dekorációs elemek, kaspók széles választékban, kerti tóhoz szükséges felszerelések, csobogó elemek, kerti tóba való dekorációs figurák,  szobrokkertápoláshoz való berendezésekvirágtartók.

Bármilyen kérdése van forduljon hozzánk bizalommal.